Å være UNGDOM idag

Å være ungdom i dag er krevende. Alle har en formening om hvordan vi skal se ut, opptre, og om vi er opplært med et verdigrunnlag lik våre foreldre. Vi anklages for å være kravstore og masete, som om det er negativt. Det påstås at vi skal være perfekte, vi skal prestere, og vi skal ha fremtidige mål. Nei vi er langt i fra perfekte. Ja, vi skal prestere og vi skal ha fremtidige mål. Men vi skal feile igjen og igjen og igjen. Vår jobb er ikke å speile foreldregenerasjonen. Nå er det vår tur å være ungdom, og vi skal være ungdom på vår måte.

Vi er generasjon-I som er opptatt av egen interesse, utvikling av egen identitet og å ta initiativ til å skape vår egen vei fremover. Vi tar ansvar for vårt eget liv fordi vår generasjon sikres ikke arbeid i samme grad som generasjonene før oss. Vi må være høyere utdannet ? å drømme om å bli rakket forsker, er faktisk det vi utdanner oss til tidligere og mer målrettet enn før. Allerede nå utvikler vi ferdigheter for arbeid som ennå ikke eksisterer. Vi er modigere enn før, fordi vår utvikling gir oss tillatelse til å utforske og feile uten at vi er redd for å ikke mestre alt første gangen. At vi får en 3er eller 4er på en matteprøve er ikke verdens undergang. Vi har skjønt at det er bare en matteprøve. Vi mestrer teknologien bedre enn det fleste i foreldregenerasjonen fordi vi er født i en digital verden som er skapt for oss. Vi bruker sosial medier fordi det er det mediet som eksisterer for vår generasjon og den gir oss mulighet til å kommunisere med omverden både her i Norge og på andre siden av kloden.

Vi protesterer på det vi er uenige om fordi vi er opplært til å si vår mening og kreve vår rett fra det øyeblikket vi kan prate. Vi kan våre rettigheter og er nok modigere til å beskytte oss selv i større grad fordi verden er blitt et farligere sted å være. I dag bor vi i en verden hvor statsoverhoder truer via Twitter med krigstilstander og bruk av atomvåpen. I motsetning til vår beste- og foreldregenerasjon, når vi skal på ferieturer må vi være føre var om vår egen sikkerhet fordi drap utføres med bil, bomber og automatvåpen mens vi er på konsert, på en sommerleir eller går en tur med familien. Det er ikke at vi leser om terrorhendelser på tv, terror er noe vi vokser opp med om det er her i Norge eller i utlandet. Vi har fått en arv som vi overhode ikke er stolt av. Vi skal kreve at de voksne skal fikse krisene og kaoset før det er vår tur å ta over verden. Vi er ikke født til å løse verdens uendelige problemer som deres generasjon har skapt. Ærlig talt, jordkloden de etterlater oss er ikke akkurat noe å skryte av.

Vi er dagens ungdom og den fremtiden vi ser for oss er den fremtiden vi selv skaper. Vi tillater oss selv å tabbe oss ut og feile fordi det er en ny dag i morgen til å rette på det som vi ikke fikk rett første gangen. Vi er tryggere på hvem vi er, hvordan vi ser ut og hva vi bestemmer oss for. Vi trives like godt i selskap med foreldrene våre som med våre venner og blir ikke lei oss for at vi sitter hjemme på en lørdag. Ungdomstiden vi inne i nå, er kort og skal ikke brukes til å bekymre oss for alt vi ikke får til. Det er det vi har foreldre til. Vår jobb er å utforske verden, kreve det vi har rett til og sørge for at når vi legger oss om kvelden at vi takker for at verden ennå ikke har gått under og består enda en dag, takket være ungdomsgenerasjonene før oss. Det kunne tross alt vært verre.

Heia dagens ungdom.

10

Enig!

Anonym: Takk for at du leste innlegget

Helt rett! Dere ungdommer har det MYE verre enn tidligere generasjoner!

Dere har blogger dere må oppdatere, dere har forventninger til utseendet og karakterer! Før i tiden så måtte bare ungdommer jobbe på gård fra 5 årsalderen! Søren så lett de må ha hatt det!

Nå må dere bekymre dere for atomvåpen, men før så var de bare underernært om de overlevde fødselen! Så lett de hadde det!

Ærlig talt! Den jobben våre forfedre gjorde var dritdårlig! De har bare gjort det slik at du lever i verdens rikeste land, du har gratis utdanning og helse, du har tilgang på teknologi som er så avansert at ingen forestilte seg det for 50 år siden! For noen tapere!

Runar: Hei Runar, Først takk for at du tok deg tid til å legge igjen en kommentar. Mot min egen magefølelse og råd fra foreldrene mine har jeg likevel valgt å publisere din kommentar fordi akkurat din kommentar illustrerer godt for meg hvorfor jeg skrev innlegget på denne måten. Til din informasjon (og andre som måtte være interessert å vite det), innlegget mitt er skrevet som en del av en skoleoppgave i norskfag som jeg skrev i forbindelse med tema om "å være dagens ungdom" i debattinnlegg format. Jeg ser fra din blogg at du er en 33 år gammel mann fra Bergen, som vi kan være enige om har for lengst forbigått "ungdomstiden". Jeg antar at du mest sannsynlig er erfaren med å skrive blogg siden arkivet ditt går helt tilbake til April 2016, i motsetning til meg som har hatt en blogg i knapt et døgn. Jeg ser ingen grunn til å forsvare hva jeg har skrevet da den er basert på min erfaring og perspektiv om å være tenåring i 2018 og ikke 1968. Kommentaren din opplever jeg som sarkastisk og jeg tipper at det var poenget ditt. Synd du ikke leser at dagens ungdom er mer bevisst på hvordan vi ønsker at fremtiden skal se ut for oss og det har overhode ikke noe fotfeste i at jeg (og ungdommer som meg) ikke har respekt for vår foreldre- og besteforeldregenerasjon. Det er å trekke strikken langt ut i det blå å trekke sammenheng mellom mitt innlegg og manglende respekt for hvordan Norge er blitt gjennom de siste 50 årene, spesielt når du ikke aner hvordan og hva mine besteforeldre (og forfedre) bidro til for å forme dagens Norge. Hvordan tror du at det var for mine besteforeldre å vokse opp som ungdommer under krigen, kjempe for de rettigheter du og jeg har idag og så 66 år etter krigens slutt begrave et barnebarn på 14 år på grunn av en manns forskrudde virkelighet i et fritt og rikt land som Norge? Bloggen din heter "virkelighetsverden" og dine innlegg er sett fra ditt perspektiv. Heldigvis finnes flere enn bare du og jeg i denne verden. Heia dagens ungdom som tør og makter å møte fremtiden selvom vi anklages for å være "bortskjemt".

Kjempe bra skrevet! Er så enig i mye her

Malin: Tusen takk Malin for at du leste innlegget mitt og tok deg tid til å kommentere. Det sette jeg pris på. Leste innlegget ditt - Enig med deg og.

Veldig bra skrevet. Et friskt og nytt perspektiv som debatten om norske ungdommer trenger.

Anonym: Tusen takk for at du leste innlegget mitt og kommenterte. Hyggelig tilbakemelding som jeg setter stor pris på.

Jeg synes du skriver utrolig bra ❤️

kaosverden89: Tusen takk for at du leste innlegget mitt og hyggelig tilbakemelding

Skriv en ny kommentar