Slutt å Prompe

Siden jeg opprettet bloggen min forrige lørdag, så har tilbakemeldingene om mine innlegg vært overveldende positive. Men det har ikke gått meg forbi at jeg har sett på facebook og andres blogger at mange utsettes for hva jeg beskriver som «promp». Promp? Hva betyr det? Vi alle vet at det kan være svært ubehagelig å stå medvind til noen som promper. Ikke bare er det pinlig å stå ved siden av en illeluktende promp, men at man også kan høre det et par tre kvartaler unna. Man vet nesten ikke hva man skal si. Det kjennes akkurat sånn når jeg kommer over blogger og meldinger på sosiale medier hvor enkelte blir utsatt for «promp».

På de ulike sosiale medier, pøses kommentarfeltene ned med mennesker som «promper» i vei med nesten null filter over hva de skriver. Her snakker jeg ikke om helt vanlig mennesker som innimellom frustrerer seg over enkelte nyhetssaker hvor frustrasjon kommer til uttrykk. Men her snakker jeg om personer som har gjort det til en slags livsverk til å oppføre seg som nett-troll. Når frustrasjon utvikles til sjikanerende atferd, og at man fremhever seg selv og sine egne meninger gjennom å angripe en annen persons verdier med nedlatende karakteristikker, da må du nok se seg selv i speilet å spørre: Er jeg en nett-troll? Det er et fenomen som er utbredt også i Norge og etter alt å dømme er blitt verre de siste årene. «Trolling» kan karakteriseres som «å sparke noen når de ligger nede», eller «ødelegge en grav», noe som folk flest skjønner man ikke skal gjøre.

Du har sikkert sett dem eller kanskje er en nett-troll? Ofte har de anonyme eller falsk profil, eller i noen tilfeller er identiteten kjent. Det eneste de har til hensikt er å skape konflikt gjennom personangrep, grunnløse anklagelser og verste fall hatefulle ytringer (hatprat). Dessverre er det ikke vanskelig å finne eksempler på nett-troll, spesielt på Facebook hvor det virker som at det finnes stort rom for å ytre seg på denne måten. Merkelig nok hvis alle nett-trollene hadde stått ansikt til ansikt med de som utsettes for nett-hets, er jeg ganske sikker på at de ikke hadde sagt nær det samme når de sitter bak en pc.  

Men hva er hatprat? Ung.no definerer hatprat som «ytringer som sprer eller oppfordrer til hat mot personer på bakgrunn av den gruppen de tilhører». Hatefulle ytringer kan handle om alt fra etnisitet, religion eller livssyn eller kjønn for å nevne noen. De som utsettes for hatprat kan få alvorlige problemer som konsekvens. Det er ikke greit at vi lever i et samfunn hvor det finnes personer som tydeligvis er fylt med så mye hat for en annen, at de tror ved å ytre seg akkurat som de selv vil er deres rett. Fordi sånn er det heldigvis ikke i Norge. Det er straffbart å krenke andres fred, skremme eller opptre plagsomt, for eksempel i form av nettsjikane. Dette fremgår av straffeloven § 266 og strafferammen er straffes med bot eller fengsel inntil 2 år.

Jeg vil ikke tilhøre en generasjon som synes at sjikanering eller i verste fall hatefulle ytringer er greit. Hatefulle ytringer kan ha alvorlige konsekvenser særlig for den som blir utsatt, og i ytterste ekstrem konsekvens føre til at uskyldige blir drept som 22. Juli terrorhendelser i Regjeringskvartalet og på Utøya hvor 77 mennesker, de fleste barn ble drept. Det er lov å tenke seg om to ganger før man kommenterer en post på Facebook, eller blogginnlegg eller nettartikler. Kommentarer som en legger ut på nettet, er endel av deg, den person du velger å være overfor omverden og ikke minst blir endel av din arv man etterlater seg som andre kan se. Det blir som en usynlig tattoovering på kroppen din som ikke blir borte og jeg vil tro at det gjør noe med disse personer over tid. Kanskje man ikke tenker over hvordan det vil påvirke dem nå idag, eller imorgen og neste uke, men slike kommentarer blir aldri borte eller glemt. 

Til barn og ungdom som blir utsatt:

Det er kjempeviktig at hvis du eller noen du kjenner har mottatt meldinger eller kommentarer som sjikanere deg, må du si ifra til en voksen. Om du er usikker på om det er netthets eller hatefulle ytringer, si ifra til en voksen likevel. Da kan en voksen hjelpe deg å forstå hva det er du er blitt utsatt for. Ikke vent for å se hvordan det går men meld ifra med en gang. Om du utsettes, er det stor sannsynlighet for at den personen har gjort det før, og vil nok ikke slutte med deg, selv om hetsen opphører. Ikke overse netthets, men ikke kommenter heller. Kjenner du identiteten, ta et bilde eller screenshot, og vis den til en voksen.

Til dagens nett-troll: 

SLUTT Å PROMPE.  Deres «promp» hører ikke hjemme i vårt samfunn. Uttrykk deres meninger fordi det er deres rett til å gjøre det, men ikke hvis andre blir sjikanert, trues eller blir utsatt for vold fordi de oppleves som annerledes enn deg.

Vi må ikke sitte stille mens nett-trollene får spre sine promp. Netthets er et stort demokratisk problem, og det bør ikke være slik at noen utsettes for sjikanerende atferd fordi man er uenig og sliter med å akseptere at andre har en annen mening. Det finnes mange måter å si sin mening på, men da må man være bevisst på å velge en måte som ikke rakker en annen ned. Følg med, følg opp og vær ansvarsbevisst selv. Om du blir utsatt: husk å si ifra til en voksen med en gang. Det finnes et hav av informasjon om temaer som hatprat og mobbing og hvordan du kan søke hjelp.

Til neste gang.

Savannah SB

 

10

Helt enig. Du er sinnsykt flink til og skrive.

Anonym: Tusen takk for at du leste mitt innlegg og har lagt igjen en hyggelig kommentar.

Morsomt ordspill :)

Anders Amundsen: Tusen takk for at du leste mitt innlegg og la igjen en hyggelig tilbakemelding.

Du er utrolig flink til å skrive :)

Anonym: Tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Setter stor pris på at du leste bloggen min. Hilsen Savannah

dette var morro og lese

apple ack: Tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Setter stor pris på at du leste mitt dikt. Hilsen Savannah

digger å lese bloggen din :)

denukjentesofaslasken: Tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Setter stor pris på at du leste bloggen min. Hilsen Savannah

Skriv en ny kommentar